Сьогодні Чистий четвер - перший день Великого посту

Anonim
Сьогодні Чистий четвер - перший день Великого посту 5951_1

Чистий понеділок - один з найбільш значущих свят для православних християн.

У це свято не можна нікому відмовляти в допомозі. Не можна проводити день в неробстві і веселощі: його потрібно присвятити духовного і тілесного очищення, а також прибирання будинку. З'ясовувати стосунки, лихословити або лаятися в це свято категорично заборонено.

Це перший день 40-денного Великого посту, який продовжує Страсний тиждень. Це час віруючі проводять не тільки в утриманні від їжі, але і в молитві і покаянні.

У цей день пост особливо строгий: Церква рекомендує повністю утриматися від вживання їжі (можна пити тільки воду). Допускається трохи пісної їжі після заходу сонця.

Якщо ви не можете обійтися без певних продуктів або обмеження в їжі занадто небезпечні для вашого здоров'я, ви можете їх не дотримуватися. Також обмеження не поширюються на вагітних і військовослужбовців.

Увечері 14 березня, в Прощену неділю, митрополит Рязанський і Михайлівський Марк очолив вечірню з чином прощення в Христорождественському кафедральному соборі.

- З перших днів посту ми чуємо спів «Постимося постом приємним». Найчастіше люди, почувши питання про те, що це за приємний пост і які його риси, чому він повинен бути приємним, відповідають так - щоб бути радісним, щоб все було добре і приємно. Тобто вони сприймають ці слова в буквальному сенсі.

Але постимо ми не тільки для себе, але виконуючи заповідь Божу, і пост повинен бути приємним, сприятливим не для нас, а для Бога! Про Нього ми повинні думати, щоб для Нього наш пост був приємним, щоб Він його прийняв як жертву нашого серця, всього нашого єства.

Кожна людина знає свої болячки, пристрасті і прихильності. А пост, Свята Велика Чотиридесятниця - це час, коли ми повинні на перше місце свого буття поставити принцип стриманості. Подобається сидіти перед телевізором - утримайся. Подобається тішити свою гортань вишуканими стравами - утримайся, їж просту їжу. Подобається проводити час у спілкуванні з ближніми, засуджуючи когось із них - утримайся від цього!

Бог від нас чекає нашого серця, і ми, проходячи пісне терені, повинні думати, чи сподобається Богу те, що ми робимо - наші заняття, дозвілля, ремствування, гріхи. Потрібно думати не тільки про те, як би утесніть свою плоть, але, перш за все, думати про добрі справи, про те, щоб позбавити своє серце від суєти, щоб воно перебувало з Богом, щоб ми більше думали про Господа, ніж про себе, щоб ми прагнули зробити милість Спасителя в особі наших ближніх.

Ось це і є завдання поста - відмовитися від себе, думати про Бога і про своїх ближніх, про те, щоб наше пісне час було завгодно сприятливо Господу. Ось такі завдання стоять перед нами в цей святий і відповідальний період.

Будемо смиренно просити Бога, щоб Він допоміг нам гідно, без спотикання пройти Великий піст і з легким серцем зустріти славне Воскресіння Творця. І, звичайно, щоразу, вступаючи в це святе терені, постараємося очистити не тільки наше серце сльозами покаяння, але і очистити своє серце, свою душу через примирення з нашими ближніми. Постараємося пробачити кривдників, не тримати зла на ближніх, бо лише милостиню того, хто не має зла на ближніх, приймає Господь Бог, - з такими словами митрополит Марк звернувся до парафіян і першим попросив вибачення у всіх присутніх в храмі священнослужителів, ченців і мирян . Ті, в свою чергу, також просили вибачення у відповідь, повідомляє.

У свою чергу лікарі вважають, що піст - це розвантаження організму, дієта. Особливо він гарний для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту як раз в весняний період, коли найчастіше відбуваються загострення хронічних захворювань.

«Але дуже важливо, щоб перехід до Великого посту після широкої Масляної був поступовий. Не потрібно різко виключати з раціону заборонені в пост продукти », - таку пораду дала нашим колегам з мережевого видання« Іванівський новини »лікар-терапевт Ірина Сироткіна.

Спеціаліст рекомендує: спочатку перейдіть на більш щадний режим: приберіть смажене м'ясо, жири, масла, молоко, варіть каші. І вихід з поста повинен бути плавним. Слід перейти на дробове харчування: їсти 5 разів на день невеликими порціями. В іншому випадку трапиться загострення всіх хронічних захворювань, і можна потрапити до лікарні.

Дітям лікарі не рекомендують дотримуватися посту.

Читати далі