Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах

Anonim
Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах 9630_1
Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах

Тор - один з найвідоміших богів скандинавської міфології. Його батьком був верховний володар світу і божеств Один, а ось про матір є найрізноманітніші версії в старовинних легендах. Тора по праву можна назвати найсильнішим серед богів. З самого народження він був гігантського зростання, а його міць змушувала тремтіти навіть безсмертних родичів.

Скандинави вважали його покровителем грому і блискавок, одним з найбільш грізних (у всіх сенсах цього слова) божеств. Настрій Тора може змінюватися так само швидко, як і погода, а його гніву боялися навіть боги. Що ж ще відомо про сам шаленому скандинавському володаря?

Ім'я бога Тора

Скандинавська міфологія має чимало унікальних рис значно відрізняючись від грецької чи єгипетської. Відразу хочу відзначити, що шукати риси подібних божеств не варто і той же еллінський Зевс, що вміло управлявся з блискавками, не схожий на Тора, про який і піде мова. Як розповідають легенди, матір'ю Тора була Фрігге, законна дружина Одіна, або ж Ерд, богиня землі і одна з коханих жінок верховного бога.

Походження імені Тора багато в чому пояснює функції бога. Як стверджують дослідники, воно пов'язане з давньогерманської словом "тхонараз", від якого і відбулося скандинавське "Тхор". У перекладі це означає "грім".

Як бачите, бог грому був названий так з прихованим змістом. Інше ім'я Тора, Донар, також відсилає нас до мов, які відбувалися від діалектів древнегерманських племен. Навіть в сучасній англійській слово "thunder" позначає гуркіт або грім, а за своїм звучанням родинно імені грізного бога.

Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах 9630_2
Бог Один з маленьким Тором і Локі / © Alexander Lozano

Народження і виховання бога

Тільки-но з'явившись на світ, Тор зумів здивувати дорослих богів. Незважаючи на свій юний вік, він з легкістю перекидав з руки на руку ведмежі шкури, що здавалося йому дитячою забавкою. В цілому, Тор мав спокійну вдачу, але якщо йому щось не подобалося, він міг впасти в шаленство, стаючи дуже небезпечним.

Міфи кажуть, що після чергового такого буйства його мати відправила Тора під опікою богам Вінгніру і Хлорі, що уособлювали стихії вітру і спеки. Лише їм під силу було приборкати скажений норов юного Тора і виховати його відповідно до норм поведінки богів.

На мій погляд, спільну мову з прийомними батьками бог знайшов через їх призначення. Вони також вважалися божествами блискавок і, звичайно, це було родинно Тору. Подорослішавши, Тор вважав себе вдячним цій парі за власне виховання. В знак вічну шану до них він навіть взяв нові імена - Вінгтор і хлоридів.

Який він - Тор?

Ставши дорослим, Тор був прийнятий в царство божеств Асгард, де став одним з дванадцяти вищих богів. Як його володінь Тору були виділені землі, де він побудував палац, рівного якому не було в усьому царстві. Безліч кімнат і найдорожче оздоблення склали прекрасну картину Більскірніра, побудованого Тором. Тут прислужувати безліч рабів.

Вони потрапляли в обитель бога після своєї смерті, однак тут завжди були бажаними гостями. Селян і простий народ тут чекав привітний прийом, адже Тора нерідко називали богом простолюдинів, що не зменшував його значущості.

Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах 9630_3
Мортен Ескіль Вінг «Битва Тора з велетнями», 1872 рік

Навпаки, незалежно від походження, людина знала, що після смерті буде прийнятий гостинним богом не гірше, ніж славні герої, котрі загинули на полі бою. Тор цінував чесних простих людей, які присвятили все своє життя важкого труду.

Незважаючи на могутність і грізну силу Тора, бог змушений був переносити деякі незручності, пов'язані з його здібностями. Оскільки тіло Тора палало вогнем, а від нього виходив спопеляючий жар, йому заборонено було перетинати священний міст Біврест, за яким божества приїжджали до джерела мудрості, древу Иггдрасиль. Богу грому доводилося пішки переходити річки, прямуючи до священного джерела у великого дерева.

Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах 9630_4
Тор бог грому і вогню / © Sam Flegal

зовнішність Тора

Якщо вам в старовинних переказах скандинавів зустрінеться фраза "старий Тор", не варто представляти цього бога Бєлобородов старцем. Навпаки, практично завжди він виступає юним або молодим персонажем, повним сил і енергії.

Найчастіше Тор описується як чоловік з яскраво-рудим волоссям, колір яких подібний до вогню. У моменти гніву волосся цього богатиря майоріли за вітром, а з них зривалися язики полум'я.

Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах 9630_5
Тор - бог з яскраво-рудим волоссям / © Torgeir Fjereide

Весь образ Тора - це втілення енергії, краси і сили в самому своєму розквіті. Іноді голову бога прикрашає корона, в центрі якої - блискучий камінь, що нагадує своїм кольором вогонь. Навколо цього знака царської влади сяє полум'яний ореол, що створений самим Тором. Дж.Джонс.Вальхалла в своєму творі писав:

"Спочатку Тор, зігнувши брову, шепотів щось в руду бороду, кидаючи очима, повними гніву, блискавки в різні боки. Його колісниця, скриплячи колесами, посилала гуркіт грому, а земля і небо тряслися під ударами його молота ".

Це яскравий опис бога вказує на його головний символ і атрибут - молот мйольнір, з яким його зображують на фресках і картинах. Це всесильне зброю з легкістю нищила ворогів Тора, залишаючись завжди розпеченим. Щоб впевнено тримати його в руках, Тор одягав рукавиці - лише він один міг впоратися з палаючим молотом блискавок.

Тор - вогненний володар блискавок в скандинавських міфах 9630_6
Гніву Тора боялися навіть боги

Тор - один з найголовніших богів Скандинавії. Жителі країн Північної Європи вірили, що цей бог має неймовірну силу, може створювати грім і блискавки, керуючи грозою і полум'ям. Рудий велетень, велетень і силач, він виступав на стороні світлих сил, а тому люди часто зверталися до Тору за допомогою, знаючи, що настільки могутній бог не залишить в біді, а світло його вогню відлякає будь-яке зло.

Читати далі